Botox helpt tegen migraine

Een paar jaar geleden is botox officieel goedgekeurd als behandeling tegen migraine. Maar werkt het ook? Deels, volgens een grote meta-analyse.

Botox is sinds een paar jaar hét trendy nieuwe medicijn tegen migraine en andere vormen van vaak terugkomende, ernstige hoofdpijn. Deze positieve bijwerking van het goedje werd ontdekt doordat mensen die een er anti-rimpelbehandeling mee kregen opvallend minder vaak hoofdpijn hadden dan voor ze hun rimpels lieten gladspuiten. Maar: hoe goed werkt botox nou echt tegen migraine?

Er zijn de laatste jaren tal van kleinere en iets grotere studies naar het anti-hoofdpijneffect van botox gedaan. Het oordeel: ja, botox helpt tegen ernstige hoofdpijn. Een klein beetje. En het maakt hierbij uit wat voor soort hoofdpijn je precies hebt.

Regelmatige botox-injecties helpen het beste bij mensen met chronische migraine, die meer dan vijftien aanvallen per maand hebben. Deze groep (in de gecombineerde studies ging het om een totaal van 1838 mensen) had 2,3 hoofdpijnaanvallen per maand minder. En ook bij de groep mensen met andere vormen van chronische hoofdpijn dan migraine (1115 mensen) hielp botox een beetje: zij hadden gemiddeld twee aanvallen per maand minder.

De botoxbehandelingen hadden echter geen duidelijk effect bij de mensen die minder dan vijftien keer per maand hoofdpijn hebben. Ook deed het niets voor mensen met chronische spanningshoofdpijn. En uiteraard kende de injecties allerlei bijwerkingen. Waaronder een strakgetrokken huid. Maar daar was 't natuurlijk allemaal juist om begonnen.

 

 

Terug