Botox remt overactieve blaas

Botox is een stof die al decenia lang wordt toegepast in de medische wereld. Door de jaren heen heeft het al verschillende toepassingen gekend. Waar het ooit begonnen is als middel tegen verschillende zenuwziekten bleek het bijvoorbeeld zeer goed toepasbaar tegen rimpels. Ook vandaag de dag worden nog vele studies gedaan naar de effecten van Botox bij verschillende toepassingen.

Een van de toepassingen die onderzocht is, is Botox tegen een overactieve blaas. Uit onderzoek blijkt een injectie met Botox in de blaasspier net zo goed te werken als medicatie (onderzoek van Duke University Medical Center).  

​Minder incontinentie
Een eenmalige botox-injectie in de blaas bleek net zo goed te werken tegen een overactieve blaas als dagelijks medicijnen innemen. In beide groepen nam bij 70 procent van de deelnemers het aantal keren urineverlies af van vijf naar drie keer per dag. Van de vrouwen die botox kregen, meldden er twee keer zoveel dat ze helemaal geen last meer hadden van incontinentie dan bij de medicatiegebruikers.

​Tijdelijk effect
Net als bij rimpels is het effect van botox op de blaasspier tijdelijk. Na negen maanden tot een jaar is er een nieuwe injectie nodig om de blaasproblemen te verminderen.

 

Terug